Morfologie fetală trimestrul III

Morfologie fetală trimestrul III

În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină se efectuează ecografie fetală cu ajutorul senzorului abdominal în săptămânile 34-36 de sarcină. În această etapă a sarcinii fătul are toate organele vitale complet dezvoltate, iar perioada de creștere și maturitate rapidă continuă. În această etapă, fătul cântărește 2400-2600 grame și lungimea sa este de 44-46 cm.

În cursul ecografiei, se evaluează dimensiunea, maturitatea și poziția placentei față de colul uterin. În cazul unei operații cezariane anterioare se evaluează integralitatea cicatricei uterului și se observă dacă placenta care acoperă peretele frontal al uterului nu s-a dezvoltat în cicatrice. Aceasta este o informație esențială pentru monitorizarea sarcinii de către medicul ginecolog la pregătirea planului de naștere.

Se evaluează, de asemenea, cantitatea de lichid amniotic, astfel încât să nu fie prea puțin sau prea mult. Lichidul amniotic permite fătului să se miște singur și, pe măsură ce fătul respiră și înghite lichidul amniotic, plămânii și intestinele se dezvoltă.

Măsurând dimensiunea craniului, diametrul stomacului și volumul osului coapsei, este posibil să se evalueze creșterea fătului și să se estimeze greutatea aproximativă la naștere a copilului.