Perioada sarcinii aduce în corp o serie de schimbări. Așadar există mai multe afecțiuni dermatologice care pot apărea sau pot fi declanșate de sarcină. Iată principalele afecțiuni dermatologice cu care te poți confrunta în timpul sarcinii:
1. Melasma: Melasma, cunoscută și sub numele de „mască de sarcină”, este o afecțiune comună a pielii caracterizată prin pete întunecate pe față, în special pe obraji, frunte, nas și buza superioară. Este cauzată de creșterea producției de melanină din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii.
2. Linea nigra: Linea nigra este o linie verticală întunecată care apare pe abdomen în timpul sarcinii. Se extinde de obicei de la buric până la osul pubian. Această linie este cauzată și de producția crescută de melanină.
3. Papule cu senzație de mâncărime: Aceste papule reprezintă o afecțiune comună a pielii care provoacă umflături roșii cu mâncărime și pete în relief pe abdomen, de obicei în timpul celui de-al treilea trimestru. Deși cauza exactă nu este cunoscută, se crede că este asociată cu întinderea pielii și modificări hormonale.
5. Prurit de sarcină: Pruritul de sarcină este o afecțiune caracterizată prin papule și noduli cu mâncărime intense pe piele, de obicei pe brațe, picioare și trunchi. Cauza exactă este necunoscută, dar modificările hormonale și sensibilitatea crescută la anumite substanțe pot juca un rol important.
6. Acnee: Unele femei experimentează o agravare a acneei în timpul sarcinii din cauza fluctuațiilor hormonale. Cu toate acestea, alțe femei pot observa o îmbunătățire a acneei lor. Opțiunile de tratament sunt limitate în timpul sarcinii, așa că este important să te consulți cu un furnizor de asistență medicală înainte de a utiliza orice medicamente pentru acnee.
7. Vergeturile: Vergeturile, cunoscute și sub denumirea de striae gravidarum, sunt dungi roz sau violet care apar pe abdomen, sâni, șolduri și coapse din cauza întinderii pielii. Acestea sunt frecvente în timpul sarcinii și pot dispărea în timp, dar pot să nu dispară complet.
Ce poți face?
Deși este posibil să te confrunți cu mai multe probleme dermatologice în timpul sarcinii, există câțiva factori care pot influența apariția problemelor dermatologice.
Hidratarea – menține-te hidratată și consumă cel puțin 2 litri de apă pe zi. Hidratarea din interior este foarte important pentru aspectul pielii tale.
Ai grijă ce produse folosești – optează pentru creme dermatologice cu ingredient sigure în timpul sarcinii. Tenul poate fi foarte sensibil, iar iritațiile sau alergiile foarte agresive în această perioadă.
Ia-ți vitaminele – vitaminele prenatale te vor ajuta sa menții un echilibru și la nivelul pielii. Vitamina C, A și E vor juca un rol important în menținerea aspectului sănătos al pielii tale.
Dacă ești însărcinată sau planifici un copil în viitorul apropiat, te aștept la o consultație în clinicile în care activez: Centrul Medical Sanador și Femme Boutique Medical.