Sarcina este un moment în care corpul unei femei suferă multe modificări, inclusiv modificări ale zonei vaginale. Infecțiile vaginale pot apărea mai frecvent în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale și pot duce la disconfort și alte complicații dacă nu sunt tratate.
Iată câteva simptome comune și tratamente ale infecțiilor vaginale în timpul sarcinii:
- Secreții anormale: Unul dintre cele mai comune simptome ale infecțiilor vaginale în timpul sarcinii este secreția anormală. Schimbarea secreției poate include, o schimbare a culorii sau a mirosului. De asemenea, și consistența poate fi schimbată. O secreție anormală poate să aibă o consistență densă, brânzoasă sau, din contra, să fie apoasă și cu curgere constantă. Vaginoza bacteriană, de exemplu, este infecția vaginală care transformă secreția într-una lăptoasă-gri, cu miros pregnant de pește.
- Mâncărime și iritație: Infecțiile vaginale pot provoca mâncărime, iritație și disconfort în zona vaginală. Acest lucru poate fi însoțit de roșeață sau inflamare. Dacă simți mâncărime sau ești iritată, cel mai probabil flora ta vaginală a suferit modificări și este recomandat să îți faci câteva teste.
- Urinarea dureroasă: Unele femei pot experimenta durere sau disconfort în timpul urinării din cauza unei infecții vaginale. Acest timptom poate fi dat de infecția cu ureaplasmă.
- Arsură: Dacă te confrunți cu senzația de arsură pe timpul zilei sau la urinare, acest simptom poate indica o infecție vaginală în timpul sarcinii.
- Sângerare: În unele cazuri, infecțiile vaginale în timpul sarcinii pot provoca pete de sânge sau sângerare. În funcție de trimestrul de sarcină, acestea pot afecta bebelușul sau nu.
Tratarea simptomelor se face întotdeauna la îndrumarea medicului specialist. Însă, există mai multe variante de prevenție și tratament pentru simptomele infecțiilor vaginale.
1. Medicamente antifungice sau antibiotice: În funcție de tipul de infecție, medicamentele antifungice sau antibioticele pot fi prescrise pentru a trata infecția. Aceste medicamente pot fi luate pe cale orală sau aplicate direct în zona vaginală, sub formă de ovule.
2. Probiotice: Probioticele pot ajuta la restabilirea bacteriilor sănătoase din zona vaginală, care pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor vaginale. Probioticele pot fi luate sub formă de supliment sau prin alimente precum iaurtul.
3. Igiena: Menținerea unei bune igiene este importantă în prevenirea și tratarea infecțiilor vaginale. Aceasta include spălarea zonei vaginale cu apă caldă și săpun blând și evitarea folosirii produselor parfumate sau a dușurilor vaginale.
4. Odihna și hidratarea: Odihna și hidratarea pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la grăbirea vindecării. Este important să bei multă apă și să te odihnești adecvat în timpul sarcinii.
Cea mai bună modalitate de a trata infecțiile vaginale în timpul sarcinii este de a preveni apariția acestora. Prevenirea include menținerea unei igiene bune, purtarea de lenjerie de corp din bumbac și evitarea folosirii produselor posibil iritante sau care pot aduce modificări florei vaginale sănătoase.
Dacă ești însărcinată sau planifici un copil în viitorul apropiat, te aștept la o consultație în una dintre cele 3 clinici în care activez: Spitalul Medicover, Clinica Femme Boutique sau Fetal Care.