Sarcina reprezintă o perioadă delicată pentru orice femeie. De la schimbările fizice care apar, la „roller-coaster-ul” de emoții și trăiri care își poate face apariția pe neașteptate, viața viitoarei mămici se transformă semnificativ. Din acest motiv, anumite obiceiuri trebuie adaptate la noua realitate astfel încât sarcina să decurgă normal, iar mămica și copilul în curs de dezvoltare să fie în afara oricărui risc.
Iată 7 obiceiuri de evitat în timpul sarcinii:
- Fumatul
Fumatul poate provoca o varietate de complicații pentru tine și copilul tău. Este demonstrat faptul că fumătorii pot concepe un copil mai greu decât cei nefumători. Iar dacă sarcina este în evoluție, fumatul poate conduce la naștere prematură sau la complicații neonatale. O țigară este alcătuită din nicotină, monoxid de carbon și gudron. Acest lucru are un efect negativ asupra fătului, în special asupra dezvoltării plămânilor.
- Consumul de alcool
Poate nu consumi des, dar chiar și o cantitate mică de alcool poate dăuna bebelușului tău. Femeile însărcinate care consumă alcool trebuie să cunoască faptul că alcoolul trece de bariera materno-fetală (zona unde are loc schimbul de substanțe între mamă și făt, situată la nivelul placentei) și ajunge în sângele și celulele fătului. Efectele nocive ale alcoolului se exercită cu predilecție la nivelul sistemului nervos.
- Consumul de cofeină
Chiar dacă ești o iubitoare de cafea, trebuie să renunți la ea când plănuiești o sarcină. Cercetările arată că mai mult de 2 căni de cafea pe zi pot duce la probleme de fertilitate, iar dacă vorbim de sarcină pot conduce la avort spontan. Pentru a evita aceste probleme, consumă ceai.
- Consumul de fast-food
Cui nu-i place mâncarea de tip fast-food? Este delicioasă, dar trebuie să păstrezi aceste alimente deoparte de tine în timpul sarcinii. Motivul este dat de faptul că acestea conțin mult ulei nociv atât pentru tine, cât și pentru făt. O astfel de alimentație este săracă în nutrienți, esențiali pentru dezoltarea sănătoasă a sarcinii.
- Efectuarea de exerciții fizice mult prea intense
Menținerea unui program regulat de antrenament fizic în timpul sarcinii este excelentă pentru tine și copil. Exercițiile regulate te pot ajuta atât cu postura, cât și cu oboseala. Cu toate acestea, anumite tipuri de activitate fizică de mare impact ar putea să nu fie recomandate. Discută mai întâi cu medicul tău pentru a te asigura că planul de exerciții pe care îl alegi este adecvat.
- Relaxarea în saună
Relaxarea în saună poate reprezenta o modalitate excelentă de a-ți începe sau încheia ziua. Cu toate acestea, trebuie să fii atentă, deoarece temperatura ridicată a corpului în primul trimestru de sarcină poate cauza anomalii congenitale. Încearcă, în schimb, băile călduțe pentru o relaxare asemănătoare.
- Stresul
A te stresa nu este un obicei deloc plăcut, dar poate veni la pachet cu activitățile de zi cu zi. Este momentul să te focusezi mai mult pe starea ta de bine și să încerci să elimini factorii stresori din viața ta. Din păcate, stresul poate crește riscul de a avea un copil născut prematur sau cu greutate redusă.
Așadar, sarcina impune anumite schimbări în rutina zilnică care sunt necesare unei dezvoltări armonioase a fătului. Ține cont de ele și de recomandările medicului pentru a parcurge liniștită cea mai frumoasă, dar delicată perioadă din viața unei femei.
Dacă ești însărcinată sau planifici un copil în viitorul apropiat, te aștept la o consultație în una dintre cele 3 clinici în care activez: Spitalul Medicover, Clinica Medicover Pipera sau Fetal Care.