Sarcina este o perioadă interesantă ce implică multe schimbări. Simptomele neașteptate sau un disconfort care te ia prin surprindere ar putea fi îngrijorătoare. Dacă simți că ai dureri abdominale și te întrebi care pot fi cauzele, iată o detaliere a celor mai comune motive ale durerilor abdominale din timpul sarcinii.
Cauze frecvente ale durerii abdominale în sarcină
Pe măsură ce sarcina evoluează, corpul tău trece prin schimbări majore. Acest lucru te-ar putea face să te simți incomfortabil și să suferi anumite disconforturi. În timp ce fătul ia în greutate, abdomenul tău va fi mai greu, iar organele își vor schimba poziția pentru a crea spațiul necesar creșterii și dezvoltării. Acest lucru poate duce la senzația de durere abdominală în timpul sarcinii, dar ar trebui să fie ușor de gestionat și probabil va dispărea de la sine.
- Probleme digestive
Presiunea pusă de bebelușul tău pe stomac și intestine creste în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Problemele digestive pot fi cauzate de greață, balonare, gaze sau constipație. Bebelușul tău pune multă presiune pe stomac și intestine, mai ales în al doilea și al treilea trimestru. Durerea digestivă în stomac poate fi de la gaze la balonare până la constipație. Dacă durerea abdominală pare să fie legată de momentul în care mănânci, atunci ai grijă să adopți o dietă corespunzătoare, în care să te hidratezi corect și să adaugi mai multe fibre pentru un tranzit intestinal mai ușor.
- Crampele
Este adevărat că nu ai menstruație în timpul sarcinii, dar acest lucru nu înseamnă că nu poți avea crampe abdominale. Aceste crampe sunt asemănătoare cu cele pe care le-ai experimentat la menstruație, fiind produse de uterul tău în creștere.
Uterul tău crește constant și, mai ales în primul și al doilea semestru, s-ar putea să simți crampe pe măsură ce se adaptează. Aceste crampe se vor simți ca o durere tăioasă sau junghiuri, precum crampele menstruale, dar adesea vor disparea de la sine. Dacă aceste crampe îți crează un discomfort constant, doctorul tău îți poate prescrie suplimente pentru relaxarea mușchiului uterului. Încearcă să te realxezi mai mult și să stai mai mult timp întinsă pentru a nu pune atâta presiune pe uter.
- Contractiile Braxton Hicks.
Contracțiile false, denumite și contracții Braxton Hicks, sunt acele contracții neregulate, mai blânde decât cele de travaliu, prin care corpul tău se antrenează și se pregătește pentru travaliu. Aceste contracții sunt dese în trimestrul trei de sarcină, tind să înceapă puternic și apoi să devină mai slabe, având un ritm neregulat și aparent, întâmplător. Contracțiile Braxton Hicks pot fi incomode și dureroase, dar ar trebui să se oprească dacă vă schimbați poziția, vă deplasați sau vă relaxați pentru câteva momente.
Știm că aceste dureri sunt noi pentru tine și te pot îngrijora. De aceea este important să ai un doctor în care să ai încredere și la care să poți apela ori de câte ori consideri că este necesar. Dacă ești însărcinată sau planifici un copil în viitorul apropiat, te aștept la o consultație în una dintre cele 3 clinici în care activez: Spitalul Medicover, Clinica Medicover Pipera sau Fetal Care.