Dacă ai încercat fără succes să rămâi însărcinată, s-ar putea să te întrebi: „Ce se întâmplă cu organismul meu?” Infertilitatea este un subiect delicat pentru multe femei. Cu toate acestea, există multe motive posibile pentru care sarcina întârzie să apară, inclusiv nereguli de ovulație, probleme structurale în sistemul reproducător sau probleme medicale subiacente.
În timp ce infertilitatea poate avea simptome precum perioade neregulate sau crampe menstruale severe, majoritatea cauzelor de infertilitate nu prezintă semne vizibile. Iată 3 dintre cele mai comune cauze ale infertilității:
- Probleme de ovulație
Problemele de ovulație pot fi cauzate de sindromul ovarului polichistic sau PCOS. Acesta este un dezechilibru hormonal care poate interfera cu ovulația normală. Insuficiența ovariană primară (cunoscută și ca insuficiență ovariană prematură sau POI) poate provoca, de asemenea, probleme de ovulație. POI apare atunci când ovarele femeii încetează să funcționeze corect înainte de vârsta de 40 de ani, afectând eliberarea de ovule și șansele de sarcină. (Reține că POI precede menopauza). Hiperprolactinemia este cazul în care aveți prea multă prolactină ce poate interfera și cu ovulația. Problemele tiroidiene – cum ar fi prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism) sau prea puțin (hipotiroidism) – pot afecta și ciclul menstrual. Hiperprolactinemia și afecțiunile tiroidiene pot fi tratate cu ușurință, așa că este important să se identifice diagnosticul.
- Vârsta mai înaintată
Aproximativ o treime din cuplurile în care femeia are peste 30 de ani au probleme de fertilitate. Timpul și biologia sunt de partea ta în perioada de 20 de ani. În această etapă, corpul tău este pregătit pentru sarcină. Experții spun că fertilitatea unei femei sănătoase atinge vârfurile la început de 20 de ani, prezentând cel mai mare număr de ovule de calitate în acest stadiu. Ovulele unei femei mai tinere sunt mai puțin susceptibile decât cele ale unei femei mai în vârstă de a avea anomalii genetice care cauzează afecțiuni precum sindromul Down. Riscul de avort spontan este, de asemenea, mai mic. Studiile arată că riscul de avort spontan este de 12% până la 15% pentru femeile în vârstă de 20 de ani, comparativ cu aproximativ 25% pentru femeile de 40 de ani. De asemenea, este mai ușor fizic pentru femeile în vârstă de 20 de ani să poarte un copil deoarece există un risc mic de hipertensiune arterială, diabet gestațional și alte probleme de sănătate care pot complica sarcina.
- Endometrioza
Endometrioza este o afecțiune ginecologică cronică în care țesutul care căptușește uterul, numit endometru, crește în afara acestuia. De obicei, endometrioza afectează zona pelvină, cum ar fi ovarele, trompele uterine, ligamentele pelvine și peritoneul, care este membrana care acoperă organele abdominale. Cu toate acestea, endometrioza poate apărea și în alte părți ale corpului, cum ar fi intestinul sau vezica urinară
Unele femei cu endometrioză nu prezintă simptome. Alte femei au un act sexual sau menstruație dureroase, sângerări abundente și dureri pelvine generale
Infertilitatea poate apărea în cazul Endometriozei si poate face dificilă instalarea sarcinii, deoarece afecțiunea poate provoca blocarea trompelor uterine, poate perturba implantarea, poate provoca inflamații în pelvis și poate afecta calitatea ovocitelor.
Este important de menționat că nu toate femeile cu endometrioză vor avea probleme de fertilitate. Unele femei pot rămâne însarcinate și pot avea copii fără tratament. Cu toate acestea, endometrioza este asociată cu un risc crescut de infertilitate și poate necesita asistență medicală pentru a concepe.
Important este să nu renunți!