Primul trimestru de sarcină poate fi privit ca o perioadă dificilă pentru fiecare viitoare mămică, având în vedere impactul aflării sarcinii, dar și a schimbărilor care apar odată cu el. În acest stadiu incipient, consultul medicului specialist este cu adevărat esențial pentru a putea avea o imagine de ansamblu a stării de sănătate a mamei. În funcție de informațiile avute, medicul va putea face o schemă personalizată de analize și teste necesare de-a lungul perioadei de sarcină.
Iată care sunt cele mai importante analize în primul trimestru de sarcină:
Istoricul medical și examen fizic. În timpul primei sau celei de-a doua vizite prenatale, vei discuta cu medicul despre starea ta de sănătate și istoricul familial. Aceste informații vor evidenția eventualele riscuri, cum ar fi o tulburare genetică moștenită.
Examen pelvin și test Papanicolau. Testarea prenatală în timpul primului trimestru începe cu un examen pelvin și un test Papanicolau pentru a verifica starea de sănătate a celulelor cervicale. Această analiză detectează cancerul de col uterin și anumite boli cu transmitere sexuală (STD).
Analize de sange. În primele vizite la ginecolog, se vor identifica grupa de sânge și factorul Rh (rhesus). Factorul Rhesus este o proteină moștenită care se găsește pe suprafața celulelor roșii din sânge. Dacă sângele tău are proteine, ai Rhesus pozitiv. Dacă sângelui tău nu are proteine, ai Rhesus negativ.
Dacă prezinți Rhesus negativ, există riscul ca organismul tău să producă anticorpi împotriva Rhesus. Acest lucru ar putea afecta sarcinile viitoare. De asemenea, ar putea provoca anemie și icter la copilul. De aceea, există posibilitatea administrării de anticorpi specifici pentru a preveni aceste complicații.
De asemenea, vei fi testată pentru anemie. Anemia reprezintă prezența mai puținor globule roșii decât în mod normal sau că hemoglobina este scăzută. Hemoglobina este o proteină din sânge care transportă oxigen. Lipsa fierului este cea mai frecventă cauză a anemiei în timpul sarcinii.
În funcție de istoricul familiar, ți se pot efectua teste genetice pentru a evalua riscurile pentru boli precum Tay-Sachs, fibroza chistică și anemia falciformă (dacă acestea nu au fost făcute la o vizită înainte de concepție).
Teste de urină. De asemenea, în primul trimestru de sarcină, este posibil să ți se testeze urina pentru a identifica posbilele semne de infecție renală și, dacă este necesar, să se confirme sarcina prin măsurarea nivelului de hCG. Probele de urină vor fi colectate în mod regulat pentru a identifica glucoza (un semn de diabet) și nivelul de proteine, ce ar putea indica preeclampsie, o boală indusă de sarcină marcată de hipertensiune arterială.
Morfologia fetală trimestru I
Prima morfologie fetală este un test prenatal de rutină efectuat, de obicei, la aproximativ 12 săptămâni de sarcină, cu limita între a 11-a și a 13-a săptămână de la concepție. Reprezintă o investigație imagistică avansată ce constă într-o ecografie prin care se verifică în detaliu anatomia și dezvoltarea fătului și se pot identifica malformații grave sau alte anomalii.
Așadar, investigațiile medicale efectuate la timp reprezintă un factor esențial în evoluția normală a sarcinii. Respectă întotdeauna recomandările medicului și bucură-te de cea mai frumoasă și delicată perioadă din viața ta.
Dacă ești însărcinată sau planifici un copil în viitorul apropiat, te aștept la o consultație în una dintre cele 3 clinici în care activez: Spitalul Medicover, Clinica Medicover Pipera sau Fetal Care.