Majoritatea sarcinilor progresează fără incidente. Dar aproximativ 8% din toate sarcinile implică complicații care, dacă nu sunt tratate, pot dăuna mamei sau copilului. În timp ce unele complicații se referă la probleme de sănătate care au existat înainte de sarcină, altele apar în mod neașteptat și sunt inevitabile.
Care sunt cele mai dese afecțiuni de sănătate apărute în sarcină, ce simptome au și care sunt căile de tratament?
- Diabetul Gestațional – ce este?
Diabetul este o afecțiune care împiedică organismul să descompună zahărul. Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii. Unul dintre cele mai mari riscuri ale diabetului gestațional este că bebelușul poate crește mult mai mult decât în mod normal, o afecțiune numită macrosomie. În timpul nașterii, umerii unui copil se pot bloca. Dacă se crede că bebelușul este prea mare pentru o naștere vaginală în siguranță, medicul va recomanda o operație de cezariană.
Diabetul gestațional nu este simptomatic. Acesta însă se poate testa de către medic între săptămânile 24 și 28 de sarcină sau mai devreme la femeile cu risc ridicat, cum ar fi cele care sunt supraponderale sau au antecedente de diabet gestațional.
Cum se tratează?
Modul de prevenție și tratament trebuie discutat cu medicul care urmărește sarcina. O dietă echilibrată și sănătoasă împreună cu mișcarea sunt un început bun. În cazurile severe se impune tratamentul cu pastile sau chiar insulină și se măsoară nivelul de zahăr din sânge în mod regulat.
- Sângerarea vaginală în sarcină
Există o diferență între sângerare și spotting (sângerare ușoară) în timpul sarcinii. Spotting este atunci când observi câteva picături de sânge în lenjerie. Sângerarea descrie un flux de sânge care este mai mare decât o picătură ici și colo. Sângerarea în a doua jumătate a sarcinii este adesea asociată cu afecțiuni mai grave și este important să se consulte medicul în cazul apariției oricărei sângerări.
Sunt mai multe afecțiuni care pot provoca sângerări în al doilea și al treilea trimestru:
- Placenta previa: Când placenta acoperă tot sau o parte din colul uterin, dar acest lucru este mai rar după 20 de săptămâni de sarcină.
- Abrupția placentară: o afecțiune rară în care placenta se desprinde de peretele uterului. Acest lucru poate fi periculos atât pentru mamă, cât și pentru făt.
- Travaliul prematur, adică intrarea în travaliu mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină. Alte simptome ale travaliului prematur sunt contracțiile, crampele sau ruperea membranelor.
- Deschiderea colului uterin, dilatarea acestuia și provocarea travaliului prematur. Avortul spontan este și el o cauză a sângerării în sarcină, după a 20-a săptămână.
- Avort spontan: O pierdere a sarcinii după a 20-a săptămână de sarcină.
Ce facem pentru a trata sângerarea în sarcină?
Toate aceste afecțiuni amenință viața și sănătatea atât a mamei cât și a fătului. Pentru orice sângerare pe perioada sarcinii trebuie consultat doctorul.
Cel mai des, acesta va efectua o ecografie pentru a identifica cu precizie cauza sângerării. Tratamentul poate impune imobilizarea la pat a pacientei, administrarea de ovule vaginale și pastile sau intervenții medicale controlate.
- Preeclamsia
Preeclampsia este o afecțiune care provoacă hipertensiune arterială periculoasă. Preeclamsia poate pune viața în pericol dacă este lăsată netratată. Această afecțiune apare de obicei după 20 de săptămâni de sarcină, adesea la femeile care nu au antecedente de hipertensiune arterială.
Care sunt simptomele?
Simptomele preeclampsiei pot include dureri de cap severe, modificări ale vederii și dureri sub coaste. Cu toate acestea, multe femei nu simt simptome imediat. Prima alertă este de obicei atunci când o femeie vine pentru o vizită prenatală de rutină și are tensiune arterială crescută. În aceste cazuri, se testează lucruri precum funcția renală și hepatică pentru a determina dacă este vorba de preeclampsie sau doar de hipertensiune arterială.
Cum se tratează?
Vizitele prenatale regulate sunt cea mai bună modalitate de a controla preeclampsia. În timpul acestor vizite de rutină, medicul poate verifica tensiunea arterială. Dacă este mare, teste suplimentare pot diagnostica afecțiunea, astfel încât să se poată prescrie tratamentul de care este nevoie.
Dacă ești însărcinată sau planifici un copil în viitorul apropiat, te aștept la o consultație în una dintre cele 3 clinici în care activez: Spitalul Medicover, Clinica Femme Boutique sau Fetal Care.